Sunday, May 9, 2010

Alisveris

Simdi neden boyle bir garip baslik actigimizi merak ediyor olabilirsiniz. Amacimiz 'ilk' mutfak alisverisinizde yasayacaginiz soku en aza indirmek. Bizim Migrosumuz, Sok marketimiz varsa Amerika'nin da maasallah her kose basinda bulunan Krouger'i ve Giant Eagle'i var. Yalniz, durum biraz enteresan, karpuz dilimle, ananas konserve olarak satiliyor. Fiyatlari Turk lirasina, agirliklari metrik sisteme cevirmeye kalkarsaniz fiyatlarin abesligi karsisinda dumur olup marketten cikamazsiniz. Beyninizin aritmetik bolumunu rolantiye alip alisveris yapin, sakin ama SAKIN fiyatlari, agirliklari, birimleri cevirmeyin!
Bir de Amerika'nin bin kere islemden gecirilmis, tabii olmayan, yagli ve yuksek sekerli yiyeceklerini de bol bol goreceksiniz. Hemen hemen herseyde, ekmek dahil, 'high fructose corn syrup' vardir, kacinmaya calisin. Biz bogazina uskun Turkler en cok ekmek ve yogurtta zorlandik, yillardir mahalle firinindan aldiginiz Hasan amcanin ekmegi, sosyetik Italyan ekmegi diye satiliyor, haberiniz olsun. Onerimiz Francala, Italyan ekmegi almaniz, sade yogurt da ancak tek cesit bulunur, degerini bilin. Yogurt, burada rejim yapan bayanlarin tukettigi bir tur meyveli tatli olarak biliniyor. Zamaninda bir Yunan marketinde yogurt sordugumuzda, 'sorry, we do not sell that healthy' cevabi almisligimiz da vardir.

Bir de efsanevi Walmart var tabii, ev esyasi, ivir zivir almak icin, ve buyuk alisveris icin idealdir, cok ucuzdur. Enteresan bir sekilde Amerikan filmlerinde gormeye alisik oldugumuz polisiye manzaralari barindirir.

Okulun bati kampusunde Target vardir, buradan da elektronik esyadan tutun giyime kadar pekcok sey bulabilirsiniz (COTA 84le gidilebilir, ya da tabanvay). Kendi halince bir Carefour'dir diyebiliriz kendisi icin.

Okul icinde ve kose bucakta bol bol CVS goreceksiniz, recetesiz ve receteli ilaclarinizi, ya da derse ac karniniza kostururken abur cuburunuzu buralardan alirsiniz.

En favorimizi de sona sakladik: Big Lots! Nam-i diger bit pazari. 18 numarali otobusle gidebilirsiniz, ne esya arasan var tadinda bir mekandir, ama adi uzerinde bayaa bir aramaniz gerekir. Yani duzenden, hizmetten nasibini almamis bir yerdir, amma velakin ucuzdur, ogrencinin dostu, butce aciginin dusmanidir. Sloganimiz, big lots, big laughs :)

Saglima duskunum, illa ki organik beslenecem diyen bir karakterseniz, alisveris icin whole foods ve trader's joes gibi marketlere gidebilirsiniz.

Bu arada son bir not: Duzenli alisveris yaptiginiz yerlerden musteri karti cikarttirin hemen (Kroger, Giant Eagle, CVS vs.) Boylece indirimli alisveris yapabilirsiniz.

No comments:

Post a Comment