Sunday, May 9, 2010

Banka islemleri

Columbus'a gelince fazla beklemeden banka hesabi actirmakta fayda vardir. Amerika'da cepte yuksek miktarda nakit para bulundurmak guvenli degildir, bu sebeple kisa zamanda debit card ve kredi karti edinmeniz iyidir, guzeldir, sahanedir.
Banka hesabi actirirken "free checking account" olmasina dikkat edin. Aksi halde asap bozucu isletim ucretleri odeyebilirsiniz. Amerikada genel olarak soyle bir milyon dolariniz falan yoksa da faiz beklemeyin. Ha, TC'deki gibi enflasyon da beklemeyin ama duran paraniz size pek de birsey getirmeyecektir. Bircok buyuk banka onlarla calismaniz icin size cesitli olanaklar sunar. Bunlarin iyi bir ornegi Chase bankasidir, mesela maasinizin yatacagi bankayi Chase olarak secip bir sene maasinizin oraya yatacagini garanti ederseniz 125 dolara kadar bir bonus meblag yatirirlar hesabiniza. Amerika'da bircok beklemediginiz yerden ceza, abuk subuk isletim ucretleri gibi seyleri size gecirecekleri icin 125 dolari sene sonunda zaten CATIR CATIR cikartacaklardir. Ama dikkat edip sadece olan paranizi harcarsaniz (eksiye dusmemek, hesaplar arasi cok transfer yapmamak, gereginden fazla hesap acmamak) karli cikabilirsiniz.

Bir baska olanak da puan biriktirme olayidir, ornegin Chase leisure kartindan alirsaniz her kartli harcamanizda bonus kazanirsiniz, sonra da hesabinizda biriken bonus puanlarla internetten alisveris merkezleri, restoranlar, ve elektronik esyalar icin kupon alabilirsiniz. Ozellikle de doktora ogrencisinin iki numarali besin maddesinin pizza oldugu dusunuldugunde chase leisure ailenizin vazgecilmezi olacaktir:) (Egitici ogretici not: bir numarali besin maddesi halis mulis kahvedir, ama onu 2. senenizden sonunda labda fotosentez yoluyla ureteceginiz icin harcama yapmaniza gerek yoktur)

Hesabimi kitabimi bileyim, eksiye dusmiyim derseniz internetten hesabinizi, kredi karti borcunuzu, hesap ekstrelerini takip edebilirsiniz. Odemelerinizi de online yapabilirsiniz, hem daha az aci verici oluyor.
Debit card: Turkiye'de kullanilan banka ATM kartlarinin bir turudur, kullandiginizda hesabinizdan direkt duser. Aklinizda bulunsun debit card ayni zamanda kredi karti olarak da kullanilabilir, bu sayede credit history olusturmaniz daha kolaylasir (bkz: credit history).

Kredi karti: Kredi karti cikartmaniz icin sosyal guvenlik numaranizi almis olmaniz ve belli bir credit history biriktirmis olmaniz gerekir. Bu kosullarda, hesabiniz olan her bankadan kreid karti alabilirsiniz. Amerika'da faiz oranlari Turkiye'ye gore oldukca dusuktur. Kredi karti almaniz avantajli sayilabilir. Ama debit kartiniz da kredi olarak kullanabileceginiz icin kredi karti edinmek zorunda degilsiniz.

Columbus'ta yaygin olan bankalar: Kampus icinde ve cevresinde cok sayida banka subesi ve ATM mevcuttur. Kampus civarinda olanlarin adresleri soyle:

Chase: 1698 N High St, Columbus, OH‎. (Guney kampus cikisinda, 12th Avenue ve N High Street kesisiminde)

Huntington: 1928 N High St, Columbus, OH‎. (Kampus cikisinda, 17th Avenue ve N High Street kesisiminde)

Fifth-Third: 1960 N High St, Columbus, OH. (Kampus cikisinda, 17th Avenue/18th Avenue arasinda, N High Street uzerinde)

Gordugunuz gibi listede Citi Bank, HSBC, ya da American Express gibi bizim alisik oldugumuz bankalar bulunmuyor. Aman Citi bank'tan dolar hesabi actiriyim, orda cekerim demeyin, zira kendisinin ATMsi bile gorulmedi, duyulmadi henuz.

NOT: Dikkat edilmesi gereken husus ise banka hesabinda her zaman para bulunmasi gerekliligidir. Mesela 30 dolar bulunan banka hesabinizdan 50 dolar cekmeye kalkarsaniz serefsiz bankaniz buna hayir demez, ama sifirin altina dustugunuz icin oldukca yuksek cezalar odemek zorunda kalirsiniz. Onun icin her zaman hesabiniza dikkat ediniz.

No comments:

Post a Comment