Sunday, May 9, 2010

"Credit history" de ne ola ki?

Credit History illet bir seydir. Kredi karti almak istediginizde, eve cikmak istediginizde ya da ne bileyim bir kredi, ya da bankanin ozel bir hizmetinden yararlanmak istediginizde baktiklari hesap ozetleri toplami gibi birseydir. Ilk kredi karti basvurnuzu yaptiginizda size credit history'nizin bulunmadigini soyleyeceklerdir. Adamlara "bre gavatlar geldigimden beri sizinle calisiyorum siz vermezseniz nasil olsun credit history'im" derseniz, size kibarca gulup haklisiniz derler. Hakli olmakla kredi karti alamazsiniz ama, bankada isterseniz 20.000 dolariniz olsun gene de credit history icin baktiklari sey aslinda zamandir. Debit kartinizi alip pasa pasa ondan harcama yapip eksiye dusmeyip ayni bankada diretirseniz, meyvelerini toplayacaksinizdir. Debit katinizdan alisveris yaparken debit yerine kredi olarak odeme yaparsaniz credit historyniz daha hizli olusur, hatta katlanarak artar. Bu is 6 ay ile 1 yil arasi surebilir. Uzun lafin kisasi credit history bankanin sizi adam yerine koyup guvenmesini saglar.


Cok hizli credit history olusturmaliyim diyorsaniz. Kucuk bir bankaya girip, (National Bank) ben kredi karti almak istiyorum dersiniz. Onlar da sizden 100 dolar depozito alirlar. Sonra da 250 dolar limitlik bir kredi karti verirler. Onunla takilirsiniz bir sure, maksat credit history olussun.
Sakin ama SAKIN AMA SAKIN, kredi kartinizi odememezlik etmeyin. Orada yazan minimumu odemek zorundasiniz. Valla zorundasiniz, yani gelin borc isteyin zaten 10 dolar 15 dolar biseydir minimum genelde. Bir kere odemediniz mi senelerce sicilinizde kalir o sizin. Minimumu odeyin sakasi yoktur, basimiza geldi ondan konusuyoruz.

No comments:

Post a Comment