Sunday, May 9, 2010

Iste bir servet odeten UCAK BILETIniz ve beklediginiz ucus...

Vizenizi aldiktan ve gelis tarihinizi hemen hemen netlestirdikten sonra vakit kaybetmeden ucak bileti arastirmaya baslayin. Gelis tarihinizden ne kadar erkene alirsaniz o kadar hesapli olacaktir.

ABD'de ucak sirketleri malum nedenlerden dolayi krizde olduklarindan, bilet fiyatlarinda ani indirimler, kampanyalar olabilir, bilet almadan once internet sitelerinden (travelocity.com, orbitz.com, statravel.com, expedia.com) fiyatlarin 'trendlerini' takip etmeye calisin. Mesela, 11 Eylulde ucuslar goreceli olarak daha ucuzdur. Yani pekcok acidan, bilet almak, biraz borsa takip etmek gibidir.

Buyuk havayolu sirketlerinden dogrudan bilet almaya calistiginizda genellikle daha pahaliya gelir. Elinizden geldigince Turkiyedeki seyahat acentelerinden ve araci kurumlardan arastirmaya calisin. Ornegin, Istanbul'dan geliyorsaniz Taksim, ve Kadikoydeki sirketlere fiyat sorabilirsiniz, ozellikle Sultanahmet'te de cok uygun fiyata bilet bulunabilir.

Turk Havayollarinin yas ve ogrenci indirimi mevcuttur, araci bir kurumdan aliyorsaniz satis elemani sormayabilir, siz hatirlatin.

Eylul ayinda tum sirketlerin fiyatlarinda dusus olur, fakat havayolu sirketlerinin sezon tarihleri farklilik gosterebilir, bileti sezon sonuna almaya calisin.

Biletin kalkis ve inis saatlerinin haftasonuna denk gelmesi fiyat farki yaratir, haftaicine bilet bulabilirseniz daha hesapli olabilir. Aklinizda bulunsun, pekcok ucus icin (aktarma dahil) cuma da haftasonu sayilir.

Turkiye'den ABD'ye ilk gelisinizde bileti tek yon almakta fayda vardir. Simdi ne alaka kardesim, gidis-donus bilet almak her zaman daha hesaplidir, diyebilirsiniz, ama ABDdeki araci sirketlerden daha uygun biletler bulmaniz mumkundur. Bir de Turkiye'ye donus tarihinizde ve tatil planlarinizda oynamalar olabilir (Ne demisler, calisacagin hocani gormeden tatil pacalarini sivamamak lazim. Okula baslayinca bu cumlenin anlami daha da belirginlesecek, simdilik burada nadasa birakalim.)

Mumkun oldugunca Avrupa'dan aktarmasiz, dogrudan Amerika'ya yonelen ucuslar aramaya gayret edin (Ankara/Istanbul/Izmir - Chicago/New York City/Boston gibi). Maceraperest aktarmasever arkadaslara not: Avrupa aktarmalarinda, ABD yolcusu olmaniza ragmen Shengen vizesi isteyen ulkelerle karsilabilir, Shengen vizeniz yok diye ucaktan bile inemeden Turkiye'ye geri postalanabilir, guc bela ABD'ye vardiktan sonra asker yolu gozler gibi 1-2 gun bavulunuzu bekleyebilir, ve nihayet safak soktugunde bavulunuzun mevsimine gore degismek uzere islak, kirik, yirtik, ya da acik olarak geldigini farkedebilirsiniz. Sirkete sikayette bulundugunuzda size yeni bir bavul verirler, orasi ayri :)

Diyelim ki dogrudan ucus icin bilet aldiniz. Her halikarda ABD'ye uctuktan sonra Columbus'a aktarma yapmaniz lazim. ABD'ye belirttigimiz buyuk sehirlerden birinden resmen giris yapip, diger ucaga gececeginiz icin iki ucus arasinda en az 2 saat olmasina dikkat edin (bkz: ABD'ye giris cilesi).

Yoksulluguyla goz dolduran Amerikan havayollari, ic hat ucuslarinda sadece icecek servisi yapar, ama findik, fistik ve biskuvi disinda yiyecek ikraminda pek bulunmaz. Bazen hava muhalefeti, havayolu trafigi vb nedenlerle ucusunuz beklediginizden de uzun surebilir. Siz yaninizda yine de yolluk birseyler bulundurun (Maceraperestler icin yine not: havaalanindaki yemekleri ilk gunden denemek de ilginc bir tecrube olabilir tabii.)

Jet-lag sorunsali... Malum, Amerika'ya gelmenin bir jet-lag'i, bir de ulkeye giris cilesi meshurdur. Jet-lag, nam-i diger saat farki ve yaklasik 22 (+-5) saatlik ucus nedeniyle zom olma durumu, uyku, yeme/icme duzeninizin bozulmasina yol acacaktir. Eger seyahat sirasinda uyuyamayanlardansaniz, ucus oncesi iyi dinlenmeye, mumkun oldugunca uyumaya calisin. Yok eger tasta bile uyurum, ruhum duymaz diyenlerdenseniz, ucustan once uyku duzeninizi iyice bir bozun, boylece ucus sirasinda cok rasgele uyursunuz, jet-lag sizi cok alt-ust etmemis olur (civi civiyi soker prensibi)

No comments:

Post a Comment