Sunday, May 9, 2010

MASRAFLAR (isinma, elektrik, su, vs.)

Masraflar tuttugunuz eve cok baglidir. Aradaki baginti da lineer falan degildir. Oncelikle community house ya da yurt gibi yerlerde isinma elektrik internet masrafiniz olmaz. Off-campus housing'den buldugunuz evlere mutlaka bakin, bazilari cesitli masraflari karsilarlar. Mesela su faturasini hemen hemen hicbir yerde odemezsiniz. Baslica gideriniz 3 kalemde toplanacaktir.

Elektrik: Elektrik Turkiyeden ucuzdur. Buraya da yatmaya gelmediginiz icin, zamaninizin buyuk bir bolumunu disarda (labda) gecirmeyi bekleyin. Gene de evde 1000W power supply'li bir desktop acik ve surekli film indiriyorsa elektrikte artis bekleyebilirsiniz. Buradaki elektrik sirketlerinin cok cok garip bir huyu da, gecen sene o ayda sizin hanenizde harcanan elekrigi baz alip, o ayin faturasini ona bagli yollamalaridir. Soz gelimi evinizin eski kiracisi, Mike the Undergrad sabahlari uyuyup geceleri LAN partiler vermesiyle unlu bir vatandastir ve yaz aylarinda elektrik faturasi 100 dolar gelmektedir. Sizin elektrik faturaniz da yazin ilk ayi astronomik bisey gelebilir. Sonra ozur diler gibi size dusuk faturalar yollayip gene hakkinizi yemezler. Toplamda butun yaz harcadiginizi odersiniz.

Uzun lafin kisasi 20-40 dolar elektrik ayda. (Klima haric)

Gaz: Kisin columbus soguk olur. Yani bilmiyorum Erzurumlular Vanlilar, Karslilar icin normal olabilir ama -20 derece bize soguk gelmektedir. -20 dereceyi soyle anlatalim. Disarida derin nefes alamazsiniz, korunmamis deriniz (yanak, el) catlar. Manyak Amerikalilarin cogu da disarida t-shirtle ve parmak arasi terlikle falan gezerler bu sicaklikta onlari gorur daha bir donarsiniz. Size ilk tavsiyemiz, gazdan kar etmeyin. Manasi yok, bir hasta olursaniz, ilac almak icin doktora gitmeniz gerekir, recetesiz aspirin turevlerinden agir bisey vermezler. Anti-biotiklerin A'sini bile goremezsiniz recetesiz. Doktora goruneyim derseniz 2 hafta sonrasina randevu alirsiniz. Acile giderseniz ne olacagini Allah bilir. Ha sizi iyi ederler ve basiniza bisey gelmeyedebilir ama sigortaniz su su su ve bu bu bu nedenden tedavinizin XX% ini karsiladi, $400 please derler, kalirsiniz. Bircogumuz kisin kendimizi kotu hissedince yatiyoruz, cikmiyoruz. Evi, kendimizi sicak tutuyoruz, risk almiyoruz, hazir corba ve aspirin iciyoruz, cok vicdan azabi cekersek de makale okuyoruz evden.

Gaz bu yuzden onemli bir mevzuudur Columbusta. Yazin sicak su kullanimi icin 10-15 dolar civari birsey verirsiniz. Baharda ve Sonbaharda isitmayi acmaniz gerekebilir $30 civari falan gelir. Kis aylari ise gercekten size kalmis. $100 dolar bile yuksek bir meblag degildir . Gene de her Fahrenheit 3% indirir veya arttirir gaz faturanizi. O yuzden kis aylarinda evde uzun kollu esofmanla gezin, oturdugunuzda da sirtiniza bir battaniye alin evi de anneniz kadar isitmayin, 70 Fahrenheit falan yeterli olacaktir, biraz asagiya cekmenize yardimci olur faturalarinizi bu taktikler.

Son olarak, yukarida elektrik kisminda anlatilan fatura ayarlama isine gaz da dahildir. Kasimda $60 verip de karakista $30 verebilirsiniz, bu yuzden sasirmayin. Cok pahali ya da cok ucuz demeyin.

Internet: Okkali bir gider olabilir internet. Genelde cok opsiyonunuz olmaz, evinize zaten bir firma servis saglamaktadir. $56 dolar verenimiz de var, ama sorarsaniz her kurusu helal olsun demektedir kendisi. 800kb/s download gorebileceginiz bir yerdir Columbus. Surf, film, dizi, on line oyun girla gider. Oturup izleyecek oynayacak zamaniniz olur mu o ayri mevzuu. Onun disinda $30-50 normal bir net gideridir.

No comments:

Post a Comment