Sunday, May 9, 2010

ABD'ye giris cilesi

ABD'ye giriste izlenecek politika durustluk.

Sizi ABD ye alacaklar bu kesin, elinizde kapi gibi kabul var. Yapabilecekleri en fazla sizi birkac saat oyalamak olacaktir ki, bunu da cok cok ender yaparlar. Her soruya dogru cevap verin, yaninizda ne kadar para oldugunu sorabilirler. 10 bin dolardan fazla ise ibraz etmeniz gerekir. 10 bin dolar da tasimayin zaten.

Basiniza gelebilecek en buyuk sorun midenizden geciyor. Turk oldugumuzdan bogazimiza cogumuz duskunuz, anneler, buyukler de genelde yedi cesit yemekle bavulunuzu doldurabilirler. Amerikanin kurallari aslinda cok basit. Et istemiyorlar (tavuk balik dahil), akacak sulu yemek istemiyorlar, onun disinda da cok karismiyorlar. Recel falan guzel sarilmissa bisey demezler. Garip bir takim onyargilar gene de mevcut sonucta burasi Amerika. Mesela ufak tefek kizlarin cantalarina dokunulmazken, sakalli erkeklerin bavulunu actirip 5-10 dakika bakabiliyorlar. En iyi cozum bizce, oturup yazmaniz. Yemekleri saklamadan bavula koyup en tepesine de ingilizce: Turkish Cheese, Jam, Olives bilmemne diye gidin, zaten bunlari giriste doldurulan belgelere de yazmis olacaksinizdir. O zaman pek bir hoslarina gider. Begenmedikleri olursa (Et ve Sut Urunleri) alirlar zaten. Gulerek gecirirler.

Aksi halde, diyelim kasaptan koyun buduyla geliyorsun (neden bilmiyorum, misal), ibraz da etmiyorsun. Adamlar gec saga diyorlar bir de bakiyorlar canta et dolu. 1) Eti kaybedersiniz. Ziyan, Turkuz biz 2) Kara liste diye birsey var ona alinirsiniz, bir daha Amerikaya her girisinizde didik didik ararlar sizi. Ama ulkeye sokarlar gene de.

NOT: Bazilarimizin basina gelen "Tehlikeli yolcu" ya da "Yuksek risk" diye bir olay vardir. Eger biletinizde amacsiz dort S harfi (SSSS) gorurseniz sebebi extra guvenliktir. Soyle de bir repligi vardir "Aciklayamadigimiz kriterlere gore sizi yuksek riskli yolcu olarak tanimladik, lutfen bizimle iceriye gelin." Kriterler aciklanmadigi icin, akillarindan ne gectigini Allah bilir. Ne bilelim tekkaslari mi cekiyorlar iceri bilmiyoruz. Bu her yerde basiniza gelebilir. Hatta Ataturk Havalimani oldukca katidir bu iste. Baska milletler bizi potansiyel terrorist gordukleri icin, bizim kendi havalimanlarimiz kraldan kralcidir bu konularda. Bu talihsizlik genelde erkeklerin basina gelir. Boxer'iniza kadar soyup asap bozabilirler bu durumlarda. Daha ileri gittikleri bir mittir, inanmayin.
Ucakta doldurulan belgeler

Gelirken getirilecek belgeler: transcript, diploma fotokopisi onayli, sucuk, mangal sucuk, sosis, pastirma, recel, cig kofte :)

Guven(siz)likten gecis:
Bizim havalimanlarindan farksizdir genelde ama Lap-top'inizi ayri bir kutuda isterler bir de mumkunse kolay cikarilan bir ayakkabi ve corap giyin, cunku her yerde ayakkabinizi cikarttiracaklar.

No comments:

Post a Comment